Belgium

Belgium

Belgium Európa egyik “legkuszább” politikai beállítottságú országa, ahol egy egyszerű parlamenti választás is komoly nehézségeket okoz az ország közigazgatási rendszerének, nemzetiségi és kulturális tagoltságának köszönhetően. Az ország fővárosa Brüsszel egyben Európa fővárosa is, ahol számos nagy szervezet székhelye található.

Belgium


Oktatás

A belga felsőoktatási intézmények világszerte híresek és megtartják irányadó helyüket a Financial Times illetve a Times Felsőoktatási Magazin által összeállított rangsorában. Ezen kívül egy belső minőségbiztosítási rendszert is kialakítottak a rendszeres önértékelések céljából. Ehhez hozzáadva a szoros kapcsolatot az üzleti szférával, és a szakértő előadókat nehéz a belga oktatás ár-érték arányát a világ bármely más részéhez hasonlítani.

Az oktatási rendszer természetesen tagja a Bolognai-rendszernek, a szakok/programok elvégzésével gyűjthető ECTS pontok az EU bármely országában felhasználhatóak. Továbbá egyedi lehetőségként az ide jelentkező diákoknak nem csak angol, hanem francia nyelven is lehetőségük van tanulmányaikat lefolytatni.

Belgiumban a Vrije Universiteit Brussel intézménnyel állunk kapcsolatban..

Belga szakok és képzések 

Munka

Belgium kétnyelvű ország, hivatalos nyelvei a holland és francia. Komolyabb pozíciók betöltéséhez ezek ismeretét általában meg is szokták követelni. Egyszerűbb, szakképesítést nem igénylő munkákat persze már ezek nélkül is lehet találni, azonban ott sem hátrány, hogy ha legalább alapszinten meg tud szólalni az ember a helyi nyelven. Egy diák átlagosan 1000-1200 EUR körül keres havonta adózás után.

Az alábbi linken részletesen olvashatsz angol nyelven a Belgiumban hatályos  legfontosabb adózási, letelepedési, munkavállalási, egészségügyi szabályozásokról melyeket egy az országba érkezőnek tudnia érdemes.

Brussels-Angloinfo

Költségek

Az itt megjelenített költségek tájékoztató jellegűek. A diákok saját igényeiktől és lakhelyüktől függően kijöhetnek kevesebből, vagy akár költhetnek ennél többet is. Jellemzően a nagyobb városokban valamivel nagyobb költségekre lehet számítani, azonban ezek az eltérések nem szignifikánsak.

Átlagos havi összköltségek
Szállás + rezsi 600 €
Élelmiszer 350 €
Közlekedés 50 €
Internet/telefon 40 €
Szórakozás + egyéb költségek 55 €
Összesen 1095 €

Belgiumban a tandíjak átlagosan, szemeszterenként 425-450 EUR kötül alakulnak (129.200-136.800 HUF), amely nagyjából a hazaival megegyező szintűnek mondható.

Szakok és képzések Belgiumban

Belga felsőoktatási partnerünk a világhírű Vrije Universiteit Brussel, mely jelenleg két Bachelor és huszonnégy mesterképzést tart fent a külföldről jelentkezni vágyó hallgatók számára. A szakok között való kereséshez kérlek használd a jobb oldali sávban található keresőt!

 

Nyelvvizsga

Belgium Európa legtöbb országához hasonlóan szigorú sztenderdeket tart fent a külföldről jelentkező diákok nyelvi szintjét illetően. 

Az ide jelentkező diákoknak a képzés szintjétől és a pontos szaktól függően minimum IELTS 6.5 szintű nyelvvizsgával kell rendelkezniük. Az IELTS nyelvvizsgát kiválthatja a Cambridge Advanced, vagy a TOEFL típusú nyelvvizsga is.

További kérdések esetén kérlek keresd kollégánkat az info@studyguide.eu címen, vagy hívj minket a 06-30-510-9804-es számon!

Jelentkezés menete

A jelent­ke­zés menete (idő­rend­ben)

 

Motivációs levél megírása

 

Nyelvvizsga

 

Érettségi, Bizonyítványok és fordítás feltöltése

 

Meghatalmazás feltöltése

 

Minden említett dokumentumot a StudyGuide és SCEDA hivatalos jelentkezési rendszerébe, a UniversityAdmission-be kell feltölteni. Ezt követően kollégáink átnézik és leellenőrzik a jelentkezést, segítenek a kijavításában, illetve továbbítják azt a kiválasztott egyetemnek. Ennek a módszertannak köszönhetően az egyetem csak és kizárólag tökéletes jelentkezéseket kap meg a diáktól, így maximalizálva a jelentkezők esélyeit.