Jelentkezés Belépés INFORMÁCIÓKÉRÉS

Belgium

Belgium Európa egyik “legkuszább” politikai beállítottságú országa, ahol egy egyszerű parlamenti választás is komoly nehézségeket okoz az ország közigazgatási rendszerének, nemzetiségi és kulturális tagoltságának köszönhetően. Az ország fővárosa Brüsszel egyben Európa fővárosa is, ahol számos nagy szervezet székhelye található.

Oktatás

A belga felsőoktatási intézmények világszerte híresek és megtartják irányadó helyüket a Financial Times illetve a Times Felsőoktatási Magazin által összeállított rangsorában. Ezen kívül egy belső minőségbiztosítási rendszert is kialakítottak a rendszeres önértékelések céljából. Ehhez hozzáadva a szoros kapcsolatot az üzleti szférával, és a szakértő előadókat nehéz a belga oktatás ár-érték arányát a világ bármely más részéhez hasonlítani.

Az oktatási rendszer természetesen tagja a Bolognai-rendszernek, a szakok/programok elvégzésével gyűjthető ECTS pontok az EU bármely országában felhasználhatóak. Továbbá egyedi lehetőségként az ide jelentkező diákoknak nem csak angol, hanem francia nyelven is lehetőségük van tanulmányaikat lefolytatni.

Belgiumban a Vrije Universiteit Brussel intézménnyel állunk kapcsolatban..

Belgiumi szakok és képzések 

Munka

Belgium kétnyelvű ország, hivatalos nyelvei a holland és francia. Komolyabb pozíciók betöltéséhez ezek ismeretét általában meg is szokták követelni. Egyszerűbb, szakképesítést nem igénylő munkákat persze már ezek nélkül is lehet találni, azonban ott sem hátrány, hogy ha legalább alapszinten meg tud szólalni az ember a helyi nyelven. Egy diák átlagosan 1000-1200 EUR körül keres havonta adózás után.

Az alábbi linken részletesen olvashatsz angol nyelven a Belgiumban hatályos  legfontosabb adózási, letelepedési, munkavállalási, egészségügyi szabályozásokról melyeket egy az országba érkezőnek tudnia érdemes.

Brussels-Angloinfo

Költségek

Az itt megjelenített költségek tájékoztató jellegűek. A diákok saját igényeiktől és lakhelyüktől függően kijöhetnek kevesebből, vagy akár költhetnek ennél többet is. Jellemzően a nagyobb városokban valamivel nagyobb költségekre lehet számítani, azonban ezek az eltérések nem szignifikánsak.

Átlagos havi összköltségek
Szállás + rezsi 600 €
Élelmiszer 350 €
Közlekedés 50 €
Internet/telefon 40 €
Szórakozás + egyéb költségek 55 €
Összesen 1095 €

Tandíj és finanszírozás

Belgiumban a tandíjak átlagosan, szemeszterenként 425-450 EUR kötül alakulnak (129.200-136.800 HUF), amely nagyjából a hazaival megegyező szintűnek mondható.

Jelentlezési információ és határidők

 

Tekintsd meg az összes képzést!

Regisztráció a jelentkezési rendszerbe

A regisztráció ingyenes és nem jár kötelezettségel, ugyanakkor kinyitja előtted az európai felsőoktatás kapuját!

Böngéssz 13 ország 50 intézményének kínálatában és válaszd ki a számodra legmegfelelőbbeket!

Ha több információra vagy kíváncsi Belgium felsőoktatásával kapcsolatban, kérlek használd az információkérés űrlapot!

Iratkozz fel Európai Felsőoktatási Hírlevelünkre!
Iratkozz fel!