Tamásy Zsófia - VIA University College interjú


  • 2021.03.10
Tamásy Zsófia - VIA University College interjú

Az elköteleződés

Már 16 éves korom óta külföldön szerettem volna tanulni, de végül Magyarországon szereztem egy BA diplomát. Utána 2019 augusztusában döntöttem el, hogy valóra váltom az álmomat, és külföldön, azon belül pedig Dániában fogok tanulni.

Rengeteg érv szólt amellett, hogy a külföldi tanulás mellett döntsek, de legfőképpen a magas színvonalú oktatás vonzott. Tudtam, hogy Dániában sokkal

gyakorlatiasabb, kreatívabb oktatásban részesülök majd, ahol nagy hangsúlyt fektetnek a csapatban való projektmunkára is.

A VIA University College-en tanulok Branding & Marketing szakon. Dánia nemcsak az oktatás, de a munka-magánélet egyensúlya, és magas életszínvonal miatt is vonzó ország. Mivel a divat-és design az egyetem fő profilja, és ez Dániában kiemelt szerepet kap, így egyértelmű volt számomra, hogy a legmegfelelőbb országot választottam.

Az egyetemről

Bár a kiköltözésem előtt is nagyon jó volt az angoltudásom (papír szerint is felsőfokú), mégis érzem a változást. Napi szinten angolul beszélek a többi

diáktársammal, angolul folyik az oktatás, így az biztos, hogy a szakmai szavak területén sokat fejlődött a nyelvtudásom.

Nagyon elégedett vagyok az oktatással, mert magas színvonalon folyik. Alapvetően a hazai egyetemi képzésekhez képest kevés az előadás, mert a hangsúly a gyakorlatias projektmunkákon van. Mindig van mit csinálni, mindig van egy nagy projekt, amin 4-5 fős csoportokban kell dolgoznunk. A tanárok pedig ez idő alatt szinte mentorként ott vannak a háttérben, és mindig segítőkészen várják a kérdéseinket, hogy ha elakadtunk valahol segíteni tudjanak.

A campusról

Bár pont egy nehéz időszak kellős közepén kezdtem az egyetemet, a koronavírus okozta akadályok ellenére is meg tudtuk ismerni egymást. Örülök, hogy sikerült egy pár külföldi diákkal megtalálnom a közös hangot, akikkel közös programokat is szervezünk. Ha nem lenne a járvány, akkor hatalmas élet folyna az egyetemen: Friday bar a suliban, programok az egyetemen, és persze azon kívül is.

Nagyon elégedett, boldog vagyok, hogy ezen az egyetemen, és ebben az országban tanulhatok. Nem stresszelnek minket a jegyekkel, nincs egy tucat tantárgyunk, hanem fókuszáltan, blokkokban tanítanak. Önállóságra sarkallnak minket, és bár a megszokottnál kevesebb az előadás, ezt a workshopokkal, projektfeladatokkal nagyon jól ellensúlyozzák. A tanulás mellett bőven van időm a diákmunkára, a barátokra, sportra, magamra, így diákként is kiegyensúlyozott az életem.

 

Nagyon jól érzem magam, hiszen azt kaptam, amire vágytam. Az egyetemen magas színvonalú oktatást kapok, de a tanulás mellett van időm másra is. Az

ösztöndíj és a diákmunka jó életszínvonalt tud biztosítani. Vannak barátaim több országból is, és a dán életmód is sokat hozzátesz a boldogságomhoz. Nem élek stressz alatt, sem a munkámban, sem a tanulásban.

Ajánlás

Vágjanak bele, ne féljenek az ismeretlentől! Fejlesszék az angol tudásukat, és csináljanak olyan dolgokat, ami a választott szakjukhoz kapcsolódik. Álljanak kreatívan az egyetemi felvételi feladathoz, mert az sokat számít a jelentkezésnél.