Szállás

Szállás

Milyen szálláslehetőségek jöhetnek szóba Angliában és Walesben egy diák számára?

Szállás


Amennyiben az Egyesült Királyságban tanulsz, számtalan szállásopció közül választhatsz. A lehetőségeid nagyban függnek a választott várostól, a havi büdzsédtől és az egyetem kínálatától is.

Amint elfogadod egy angol egyetem vagy főiskola felvételi ajánlatát, érdemes jelezned, hogy szükséged lesz helyi szállásra. Az intézmények ugyan nem biztosítanak lakóhelyet automatikusan, de általánosságban elmondható, hogy nemzetközi diákként előnyben részesítenek a helyi kérelmezőkkel szemben. Egy fontos tipp: amint felvettek, azonnal kezdj el szállást keresni, foglalni! A helyek hamar megtelnek, és a kereslet a legtöbb esetben meghaladja a kínálatot.

A legtöbb egyetem kínál kollégiumi férőhelyeket, ezeknél általában a szerződéses időtartam harmadát előre kell kifizetni szerződésközéskor. Az árak nagyban függenek az egyetemtől és várostól, illetve a szállás minőségétől is (méret, elhelyezkedés, ellátás, lakótárs).

 

Szállástípusok

  • “Hall(s) of Residence”

Ezek a diákotthonok nyújtják a legjobb lehetőséget arra, hogy új embereket ismerj meg. Nagy épületek, amelyek egyszerű, de felszerelt egy- és többszemélyes szobákra vannak osztva. Ezek a szobák igény szerint rendelkezhetnek saját fürdőszobával (ezt nevezik “en-suite” szállásoknak), vagy közös fürdőhelyiségekkel is.

A legtöbb hall of residence rendelkezik saját étteremmel (canteen), ahol a diákok plusz befizetés ellenében menzarendszerben étkezhetnek. Nemzetközi diákként a helyi konyha néha szokatlan lehet, de ennek kipróbálása is egy jó mód arra, hogy jobban elmerülj a helyi kultúrában. A hallok lehetnek nem szerint szeparáltak és szeparálatlanok is, a preferált opciót érdemes az igényléskor megjelölni.

  • “Self catered halls”

A halls of residence közös konyhával felszerelt változata. Számos nemzetközi diák választja ezt az opciót, hiszen a főzés a kantinnál olcsóbb opció és megadja a lehetőséget az igény szerinti étel elkészítésére.

  • “Lakások és házak”

A legtöbb diák a külföldi felsőoktatása első évében valamilyen kollégiumban lakik, hiszen ez jobb ismerkedési lehetőségeket biztosít, ráadásul számos terhet levesz a hallgatók válláról (pl. számlák befizetése, landlorddal való egyezkedés, stb.). A második és harmadik évben újdonsült barátaikkal azonban sokan költöznek egyetemen kívüli lakásokba és szállásokba, hiszen ez az opció valamivel olcsóbb és kényelmesebb lehet az egyetemi szállásnál.

Amennyiben Te is így tennél, bérleti szerződést kell aláírnod. Ezt a megállapodást érdemes nagyon alaposan átnézni, amennyiben szükséges, kérdéseket feltenni róla a bérbeadónak. Ha még ez után is kétségeid vannak, a szerződéssel megkeresheted az egyetemi diáktanácsadódat, aki a továbbiakban is segíthet.

A diákszállásokkal kapcsolatos további információkhoz javasoljuk a Finding a Student House in the UK cikkeket.

 

Ha kérdésed merült fel, keress minket a 30/510-9804-es telefonszámon, vagy írj nekünk az info@studyguide.eu címre, hogy segíteni tudjunk.

Online információkérés

Jelentkezés külföldi felsőoktatásra

StudyGuide szolgátatások, csomagok, árak