Tandíj és támogatások

Tandíj és támogatások

Mennyibe kerül a tandíj az Egyesült Királyságban? Ösztöndíjak és diákhitel Angliában.

Tandíj és támogatások


A weboldalon található információk az Egyesült Királyság tandíjairól és finanszírozási lehetőségeiről 2021 februári (keresztféléves) tanévkezdésre vonatkoznak!

A 2021-es szeptemberi tanévre vonatkozóan végleges határozat még nem született, amint ez megtörténik, minden diákunkat értesítjük. Addig is, iratkozz fel hírlevelünkre, nehogy lemaradj a fontos információról! Ezt a főoldalon teheted meg a hírlevél szekcióban.

 

Az Egyesült Királyság országainak tandíjai elsőre sokkolónak tűnhetnek: éves összegük 9,250 £ -ra esik. Az ország azonban minden Bachelor és Master szinten tanulni vágyó EU állampolgár számára lehetőséget nyújt egy rendkívül kedvező konstrukciójú finanszírozási formára. A két diákhitel kondíciói eltérnek. Az Egyesült Királyságban elterjedt az 1 éves mesterképzés, míg Walesben a tandíjak jóval kedvezőbbek mint Angliában.

Diákhitel Bachelor szinten

A „UK Tuition Fee Loan”-t megigényelve az állam teljes mértékben fedezi a tandíj költségeit, annak visszafizetését pedig bevételi határhoz köti. Amennyiben valaki az Egyesült Királyságban vállal munkát a diploma megszerzése után, tartozását csak akkor kell elkezdenie törleszteni, ha éves fizetése meghaladja a £8,400-ot. Ebben az esetben az összeget meghaladó rész 9%-át  kell visszafizetni havi részletekben.

Egy életszerű példával élve, ha egy diák a képzés elvégzése után 35,000 £-ot keres évente, havi £75-ot kell visszatérítenie. Magyarországon évi 15,465 £-os, azaz nagyságrendileg 6 millió forintos fizetés után kell megkezdeni a visszatérítést. A tartozás nem örökölhető, esetlegesen fennmaradó összegét 30 év után automatikusan eltörlik.

Számolás: ((Éves kereset (font) – 15000 )* 9% ) / 12 hónap = havi törlesztés

A kamat mértéke a tanulmányok alatt infláció+3%, míg a tanulmányok befejezte után bevételi határhoz kötött. £21,000 alatti keresetnél az infláció mértéke, míg £41,000 bevétel felett infláció +3% az éves kamat, a kettő közti értéket a pontos kereset határozza meg. Részletek a kamatról

Bachelor diákhitel kalkulátor
(a maintanace loan részhez írj nullát)

Diákhitel Master szinten

A „Postgraduate Loan”-t megigényelve az állam évi £10 000 felhasználható hitelt biztosít, melyet alapvetően tandíjra lehet felhasználni, de amennyiben a tandíj összege kevesebb £10 000-nál, a fennmaradó összeg szabadon felhasználhatóvá válik. Amennyiben valaki az Egyesült Királyságban vállal munkát a diploma megszerzése után, tartozását csak akkor kell elkezdenie törleszteni, ha éves fizetése meghaladja a £21,000-ot. Ebben az esetben az összeget meghaladó rész 6%-át  kell visszafizetni havi részletekben.

Egy életszerű példával élve, ha egy diák a képzés elvégzése után 35,000 £-ot keres évente, havi £50-ot kell visszatérítenie. Magyarországon évi 15,000 £-os, azaz nagyságrendileg 6 millió forintos fizetés után kell megkezdeni a visszatérítést. A tartozás nem örökölhető, esetlegesen fennmaradó összegét 30 év után automatikusan eltörlik.

Számolás: ((Éves kereset (font) – 15000 )* 6% ) / 12 hónap = havi törlesztés

Mester diákhitel esetében a kamat fixen évi infláció + 3%.

További információ a diákfinanszírozásról (gov.co.uk)

Ha kérdésed van a támogatásokkal és ösztöndíjakkal kapcsolatban, keress minket a 30/510-9804-es telefonszámon, vagy írj nekünk az info@studyguide.eu címre!

Online információkérés

Jelentkezés külföldi felsőoktatásra

StudyGuide szolgátatások, csomagok, árak