Mezei Bálint - Jönköping University


  • 2021.08.11
Mezei Bálint - Jönköping University

„2019-ben utaztam ki mesterképzésre Svédországba, egyből az itthoni alapképzésem után. A célország tekintetében elég konkrét elképzeléseim voltak, és végül a Jönköping University tűnt a legszimpatikusabbnak. Nemzetközi marketing mesterszakra tudtam jelentkezni, mert más képzésekhez, amik talán jobban is érdekeltek volna, nem tudtam elfogadtatni a kreditjeim egy részét. A legfontosabb az volt számomra, hogy kiutazzak, és egy kicsit másban éljek, mint addig, lássak valami újat. Rajongok a skandináv kultúráért, emberekért és mentalitásért, így igazán veszíteni valóm nem volt, bárhova is menjek. Most éppen egy nemzetközi optikai cégnél vagyok brand és marketing menedzser.”

Milyen előnyeid származtak a külföldi felsőoktatás során?

Részese lehettem egy színes, és vagány kultúrának, életstílusnak, amire itthon nem lett volna lehetőségem. Számomra ez volt a legfontosabb, de fejlődött az angolom, tudtam olyan dolgokkal foglalkozni, amikkel itthon nehéz lett volna, úgy, hogy a régen megszokott arcok, helyek, tárgyak vesznek körül. Megismertem olyan embereket, akik teljesen más élethelyzetekben voltak, mint én. Sokat tanultam tőlük. Minden klisés dolog, amit általában elmondanak az emberek az ilyen kalandokról, többnyire igaz.

Szerettél erre az egyetemre járni?

Igen, szuper volt kint. Hasznos egyetemi programok, végtelenül kedves és hozzáértő professzorok. Nehéz lett volna nem szeretni. Igencsak izgalmas és diverz területeken kutattak/kutatnak az oktatók, amikbe gyakran bevontak minket is, ez külön érdekes volt. Jó volt látni, hogy mennyi energiát és igényes kutatómunkát tesznek bele egy-egy terület megismerésébe. Sohasem voltam igazán elmélet orientált, de kint meghozták a kedvem egy későbbi doktori képzéshez.

Mit tanultál ezen a szakirányon?

Lesarkítva azt, hogy mit jelent akadémikus területen a kutatás szó. Megtanultam kutatásokat elemezni, értelmezni. Kint értettem meg igazán, hogy miért mondják a magyar felsőoktatásra, hogy a gyakorlati tudás megszerzésén alapszik. Az első beadandó dolgozatomra kint az volt a professzorom visszajelzése, hogy nagyon örül, hogy vannak önálló gondolataim, de ő most nem erre kíváncsi, hanem hogy megtalálom-e a vonatkozó szakirodalom releváns egységeit. Eltartott egy darabig, míg átszoktam erre a mentalitásra, de azóta teljesen máshogy látom az egyetemi kutatómunka lényegét és folyamatát.

Mit ajánlsz azoknak, akik külföldön terveznek tovább tanulni?

Azt, hogy hajrá, jó eséllyel egy életre szóló kaland vár rájuk. Nem találkoztam még olyannal, aki visszatekintve ne örült volna, hogy kiutazott, úgyhogy nincs mitől félni. Pontosabban, nyilván rossz távol lenni a családtól, barátoktól, megszokott helyektől, de átmenetileg nagyon megéri, tényleg. Én egyébként 1-2 havonta hazarepültem pár napra, olcsó repülőjegyekkel ez is járható út volt.