Költségek

Költségek

Mennyibe kerül Dániában élni és tanulni?

Költségek


Dánia egy jóléti társadalom, így magas fizetései mellé relatíve magas árak is társulnak.

Az országok költségeit általában két csoportra szoktuk osztani: az elinduláshoz elengedhetetlen kezdeti költségekre, és a folyamatos költségekre.

A kezdeti költségek esetén gondolnunk kell olyan tételekre, mint például a repülőjegy, a csomagküldés vagy egy új laptop ára, de ezek összege eltörpül a lakhatási kaució mögött. Dániában a szállásadók privát szállás és kollégium esetén egyaránt három havi kauciót illetve az első havi lakhatási bért szokták elkérni beköltözéskor, melynek összege az esetek túlnyomó részében 500-650,000 Ft közé esik. Érdemes figyelembe venni, hogy Koppenhágában ennek az összegnek akár a két-háromszorosával is kellhet számolni. 

A kezdeti költségek így általában 600-800 ezer Ft-ra rúgnak.

Ezen az összegen felül az induláshoz szükség van még 4-6 havi megélhetési költségre is, hiszen sajnos nem elvárható, hogy rögtön sikerüljön munkát találni.

A megélhetéshez a lakás vagy kollégiumbérlet havi 150-200 ezer Ft-os díján felül az étkezés, ruházkodás és utazás költségeit kell hozzászámolnunk. Általánosságban elmondható, hogy legtöbb kliensünk Dánián belül havi 400-450 ezer Ft-ból tartja fenn magát.

Jó hír, hogy ez az összeg könnyen és gyorsan kitermelhető, erről részleteket a "Tandíj és támogatások" menüpontban olvashatsz.

Összességében minden általunk jelentkező diáknak 2-2.5 millió Ft-os kezdőtőkét szoktunk javasolni a dán felsőoktatás megkezdéséhez.

Ha kérdésed merült fel, keress minket a 30/510-9804-es telefonszámon, vagy írj nekünk az info@studyguide.eu címre!

Online információkérés

Jelentkezés külföldi felsőoktatásra

A StudyGuide szolgátatások, csomagok, árak