Munka

Munka

A fejlett gazdaságnak és az ország anyanyelvének köszönhetően a munkakeresés sem jelent akkora problémát, mint Európa más országaiban. A diákok rendszerint kávézókban, bárokban, éttermekben dolgoznak és jellemzően hamarabb találnak munkát mint azokban az országokban ahol nem ismerik az ország nyelvét. A helyi bérek mellett a népszerű diákvárosok nagy részében akár heti 20 óra diákmunkával teljes mértékben önellátóvá válhatsz!

Munka


 

Európai Uniós állampolgárként minden diáknak joga van munkát vállalni az Egyesült Királyságban.

A legtöbb hallgató diákmunkával tartja fent magát, és ebben az egyetemek partnernek is bizonyulnak. A heti óraszámok lehetővé teszik diákmunka vállalását, sőt több egyetem külön támogatja, hogy diákjai szakjukhoz illő munkát végezzenek.

Alapvetően két fajta diákmunkát különböztetünk meg: a képzett és képzetlen munkát. A helyi nyelv ismerete miatt mindkettő szóba jöhet a diákoknál, azonban a bérezésekben lehet különbség. Ha rendelkezel valamely szakmában előképzettséggel vagy tapasztalattal, próbálj meg elhelyezkedni ezen belül.

A minimálbér összege korcsoportonként is változik, 18-21 évig £5.30, 21 év felett pedig £7.20 óránként. Ugyanakkor az átlagbér diákmunkák tekintetében £ 7,50 körül alakul.

Az egyetemek a munkavállalást heti 20 órában maximalizálják iskolaidőben, míg szünet idején a teljes munkaidő sincs tiltva.

Az egyetemi képzés elvégzése után természetesen a diákoknak lehetősége van helyben munkát vállalni, sok esetben ez már a gyakorlati helyen maradva megtörténik. Ugyanúgy lehetőség van azonban más országokban is dolgozni, ez irányban nincs megkötés. Az Egyesült Királyság egészére levetítve elmondható, hogy a végzett hallgatók 72%-a a diploma átvétele után fél évvel alkalmazásban áll, ez az arány bizonyos intézmények esetében akár a 95%-ot is elérheti.

Az egyetemek igyekeznek segíteni a hallgatók diákmunka- és gyakorlatszerzését karriercenterek segítségével. Ugyanakkor lehetőség van magánúton is diákmunkát szerezni internetes vagy helyi hirdetések, ismerősök, vagy CV osztás segítségével.

Munkakereső oldalak az Egyesült Királyságban

http://www.nases.org

http://www.justjobs4students.co.uk

http://www.e4s.co.uk

 

Ha kérdésed merült fel, keress minket a 30/510-9804-es telefonszámon, vagy írj nekünk az info@studyguide.eu címre, hogy segíteni tudjunk.

Online információkérés

Jelentkezés külföldi felsőoktatásra

StudyGuide szolgátatások, csomagok, árak