Ónadi László interview


  • 2022.12.07
Ónadi László interview

Szia! Nagyon szépen köszönjük a beszélgetést! Hogyan érzed magad Dániában?

-Nagyon jól érzem magam, sikerült jó barátságokat kötnöm a diáktársaimmal és jól beilleszkednem a társadalomba. Elsősorban a nemzetközi kapcsolatszerzési lehetőségeket említeném meg, Europából szinte minden országból vannak itt diákok. Észak és Dél-Amerikából, Ázsiából is szép számba vannak egyetemisták, szóval eléggé megnyílt számomra a világ, amint beléptem az egyetem ajtaján. Egyetemistaként például ez a nemzeti sokszínűség azért hasznos, mert a vizsgaidőszak után tervezzük, hogy egymás lakóhelyét meglátogatjuk ezzel megismerve az ország kulturáját, szokásait (szállást biztosít az a diák aki ott lakik és ő is lesz az idegenvezető). A diploma elvégzése után pedig amerre sodor az élet, tudok segítséget kérni attól aki onnan származik. Tényleg a lehetőségek tárháza...

Milyen szakon tanulsz? Milyen a képzés?

-Én Sønderborg-ba tanulok az SDU-n gépészmérnöknek. Nagyon élvezetes minden nap az egyetemen. Hetente négy nap vannak beütemezett óráim, de a pihenőnap is bejárunk csoportos tanulásokra. De ilyenkor és hétvégén akár kisebb munkákat is szoktam vállalni. Négy tantárgyam van és egy projekt munka: Mathematics, Statistics and Materials, Programming (in Phyton), Mechanical Design.

Az egyetem nagyon modern, 0-24 be tudunk menni egy chippes kártyarendszernek köszönhetően. A dániai képzést azért találom hatékonyabbnak, mert például matek órán a professzor mindig hoz be valami életbe előforduló témát amivel az adott témakört szemlélteti. Mechanical design órán a legfejlettebb szoftvereken tanulunk és tervezünk 3D modelleket. Például Magyarországon még a műszaki rajzokat tudomásom szerint papíron tanítják még ami szerintem már rég lejárt lemez, sok problémával járhat egy mérnöknek ha a cégnél lát elsőnek Siemens NX programot. A fontos dolgokat a tanárok felveszik képernyő és hangfelvétellel amit otthon is át tudunk nézni. Minden fejezet végén szavazást tartanak a tanárok ahol visszajelzést kaphatnak a diákok előrehaladottságáról, véleményeiről.

Hogy sikerült végül lakást találni? Nehéz menet volt?

-Lakást szerintem Dániában nem nehéz kapni, ha időben történik a jelentkezés. Meg vagyok elégedve a kolim minőségével( konditerem, party szoba, Airwallet-tel működő mosoda) Budapesten drágábban bérlik a volt osztálytársaim az albérleteket mint én. A diák fizetés sokkal jobb, az élelmiszerek ára már közelít otthon is az ittenihez. Azt mondanám, aki már egyetemi évei alatt is elszeretne kezdeni gyűjteni autóra, házra annak Dánia egy jó lehetőség.

Ajánlanád a képzést másoknak is? És az egyetemet?

-Ha tehetném, minden diáknak azt tanácsolnám hogy hagyja ott Magyarországot mivel itt az életszínvonal magasabb, az emberek kedvesebbek egymással, az emberek jogai nagyobb becsben vannak tartva,  a korrupció alacsony. Ez a város idilli mivel a lakossága nem nagy, szép helyen fekszik, egyetemisták és helyi dánok lakják többségben.

Mi az amit a legnagyobb különbségnek látsz a magyar oktatási rendszerhez képest?

-Járok dán képzésre is ami a campuson van, nagyon kényelmes bejárni így. Van job guarantee ami azt jelenti ha elvégzem a három évet akkor 3-4 hónapon belül az egyetem biztosít munkát. Tegnap volt például 37 cég job fair-je a campuson.

Nagyon szépen köszönjük a válaszokat!