Horváth Alexandra - UCL interjú

Horváth Alexandra - UCL interjú

Hogy milyen is az élet a University College Lillebaelt egyetemen? Diákunk beszámol róla.

Horváth Alexandra - UCL interjú


Az elköteleződés

2019 októberében döntöttem úgy, hogy külföldön folytatom tovább a tanulmányaimat. Ekkor Dániát preferáltam jobban, ezért arrafelé kerestem egyetemet.

Az ELTE-s diplomaosztóm után mindenképp tovább akartam tanulni, de nemcsak szakot, hanem országot is váltani szerettem volna, mert a magyar oktatási rendszert egyáltalán nem tartom gyakorlatiasnak. Emellett tudtam, hogy ha Dániában fogok élni, a világ sokkal jobban kinyílik előttem, több lehetőséget fogok kapni és nem csak a munka terén. Nem szabad kihagyni azt a részletet sem, hogy külföldre költözni távol a családtól és a barátoktól nem könnyű, de szerettem volna kipróbálni magam, hogy lássam, hogyan boldogulok "idegen" területen. 

A jelentkezéskor az odensei UCL-en Service, Hospitality and Tourism Management-et választottam, amit itt úgy hívnak, hogy "Service Economist". Régi nagy álmom, hogy rendezvényszervező legyek és itt indítanak ilyen specializációt, ahova szerencsére helyet is kaptam.

Az egyetemről

Az egyetem színvonalának köszönhetően az angoltudásom napról napra egyre jobb és jobb! Bár otthon is napi szinten használtam az angolt, itt a helyzet teljesen más. Sokszor észreveszem, hogy angolul gondolkodom, sőt, angolul álmodom. Néha, ha magyar nyelvet hallok, azonnal megdobban a szívem, hiszen ez igazi ritkaság itt. 

Eleinte viszont nehéz volt a szakirodalmat olvasni angolul, hiszen tele van szakkifejezéssel, de „teher alatt nő a pálma” – tartja a mondás, és ez így igaz! 

Az oktatás minősége teljesen más a magyar rendszerhez képest. Összesen 3 modulunk, azaz tantárgyunk van egy szemeszterben, amit időszakonként tanulunk. Például Modul 1-et szeptemberben, Modul 2-t októberben vesszük át. A specializáción kisebb csoportokban vagyunk, ezért minden óra gyakorlatorientált.

Egy iskolai hét körülbelül 40+ órából áll a felkészüléssel együtt. Minden Lecture-re 30-40 oldal szakirodalmat kell elolvasni, amit a tanárok elmagyaráznak a következő óra keretein belül, ezután csoportmunkával kipróbáljuk a feladatot. Érdekes, hogy a rendezvényszervező specializáción alig volt szó "teóriáról", azonnal bedobtak minket a mélyvízbe,  rendezvényt kellett szerveznünk valós adatokkal, számokkal. Ez hihetetlen pozitívum számomra, hiszen ennek köszönhetően hatalmas előnnyel indulok majd, ha kilépek a munkaerőpiacra. 

 

A campusról

Hihetetlen modern campuson vagyunk, öröm bejárni. A csoportmunkákhoz külön termet bérelhetünk ki projektorral és egyéb technikai eszközökkel. Rengeteg lehetőség van workshopokra, például tegnap vettem részt és sikeresen teljesítettem egy Laser Cut és 3D Printing workshopot. Az egyetem területén ezután ingyenesen 3D printelhetünk és laser cut-olhatunk.

Sajnos a COVID bezavart a közösségi életbe, osztályszinten nem volt programunk. Azonban a kiscsoportok igazán összetartanak, hiszen mindenki hasonló cipőben jár ebben az időszakban. Szerencsés helyzetben vagyok, mert olyan barátaim vannak az egyetemről, akikre bármikor számíthatok. Ez oda-vissza működik, hiszen ha bármelyikünk karanténba kerül, nincs más, aki segíthetne az ellátásban, csak a hozzánk közel álló személyek.

Tehát nincs mire panaszkodnom! Augusztusban már sikerült munkát is találnom, emellett kézilabda játékvezetőként tevékenykedek Fyn szigetén. A helyiek nagyon kedvesek, nem hiába a sztereotípia, hogy itt élnek a világ legboldogabb emberei. Mindenki mosolyog, érdeklődik, segítőkész. A közlekedés is hihetetlen egyszerű, biciklivel A-ból B-be maximum 15 perc alatt el lehet jutni a minőségi bicikliutaknak köszönhetően. 

Ajánlás

Talán az egyetlen nehézség az ügyintézésben volt, nagyon sok dolognak utána kell járni, a papírmunka pedig hosszadalmas folyamat, de elengedhetetlen a jelentkezéshez! Miután ezt a kihívást megugrottam, hátra tudtam dőlni és a tanulásra/munkára összpontosítani.

Aki szeretne jelentkezni a jövőben, üzenem: ne habozzon! Életem egyik legjobb döntése volt, hogy ezt megléptem.

A legfontosabb: ne hagyjatok ki szociális eseményeket, amiket az iskola rendez, mert itt tudtok kapcsolatokat építeni.